joi, 7 august 2014

Cum aleg un SSD?

SSD-ul (Solid State Disk) este un dispozitiv de stocare extern care poate fi utilizat la stocarea informatiilor de pe orice desktop sau laptop. SSD-ul utilizeaza ansambluri de circuite integrate sub forma memoriei interne pentru a stoca informatiile transferate de pe unul dintre aceste device-uri.  Spre deosebire de HDD, SSD-ul are o viteza mult mai mare de transfer, motiv pentru care sunt mai costisitoare dar si mult mai utile.

In momentul conectarii unui SSD la un computer de birou sau portabil, acesta isi upgradeaza spatiul de stocare si permite o functionare fluida si rapida a intregului sistem.  Cei care sunt interesati sa cumpere un SSD, ar trebui sa aiba in vedere varietatea de marci, preturi si specificatii si faptul ca nu intotdeauna cel mai costisitor este si cel mai valoros. Asadar, orice cumparator ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele lucruri: bugetul disponibil, memoria necesara si capacitatea SSD-ului, compatibilitatea computerului cu specificatiile SSD-ului, viteza de transfer, viteza de citire.

Bugetul pe care trebuie sa il aiba un potential cumparator trebuie sa fie de minim 250 RON pentru un SSD de 500 GB. Nu exista un buget maxim intrucat exista SSD-uri extrem de costisitoare pe piata, in functie de specificatii. Cei mai pretentiosi pot cheltui aproximativ 1500 RON pentru o unitate de ultima generatie.

Capacitatea pe care ar trebui sa o alegeti daca scopul este acela de a imbunatati la maxim performanta unui computer este de cel putin 200GB, in asa fel incat sa puteti stoca majoritatea datelor (daca nu chiar pe toate) pe SSD.

Unii utilizatori tin cont si de design-ul si marimea SSD-ului. Intrucat tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani, majoritatea consumatorilor de tehnologie prefera sa achizitioneze produse cat mai subtiri si mai mici, pentru a economisi spatiu. Exceptand faptul ca un SSD poate sa imbunatateasca performanta computerului sau a laptopului care pare sa nu mai dea randament, conectarea lui provoaca mult mai putin stres pentru dispozitiv, atat la citirea datelor cat si la transferul lor, decat ar face-o un HDD.

Energia consumata in timppul procesului de transfer este mult mai scazuta, putand consuma in medie 1 Watt, in comparatie cu HDD-ul care ar consuma in medie 2-3 Watti, ceea ce in cazul laptopurilor este un factor care afecteaza durata de viata a bateriei. 


De-a lungul timpului, utilizatorii de SSD au ajuns la concluzia ca exista cateva marci care sunt mult superioare celorlalte in ceea ce priveste aceasta tehnologie. Studiile au aratat ca marcile Corsair, Crucial, Intel, Kingston, OCZ, Patriot si Samsung ofera cele mai performante SSD-uri. Majoritatea pot fi upgradate in timp prin kit-uri separate.

Toate SSD-urile de calitate ar trebui sa aiba garantie de la 24 luni la 120 de luni, pentru probleme interne de functionare, insa nu si pentru distrugere sau probleme de compatibilitate.